Pretul mediu al unui laptop nou a scazul in ultimul timp, asta datorandu-se in primul rand aparitia tabletelor extrem de ieftine dar si din cauza acelor Chromebooks. Laptopurile second hand au scazut si ele din pret iar unele pot constitui o varianta foarte profitabila daca stii unde sa te uiti si, bineinteles, cu putin noroc. Acest articol o sa va prezinte cateva sfaturi pe care ar trebui sa le luati in cosiderare atunci cand va cumparati un laptop second-hand.
Asigurati-va ca intr-adevar va doriti un laptop second hand
Mai intai, trebuie sa stiti ce inseamna un laptop second hand. Acestea pot fi laptopurile returnate, deci aproape noi, sau laptopuri folosite de companii care au fost in serviciu timp de cativa ani. Principalele avantaje ale unui laptop refurbished sunt:
- de obicei acestea vin cu garantie (de cele mai multe ori 30 de zile, rare ori 1 an), in schimb, garantia nu acopera bateria.
- posibilitatea de a returna produsul (cu anumite costuri)
- sunt testate de experti inainte de a fi scoase la vanzare. Asta inseamna ca laptopul a fost inspectat, curatat sau chiar si reparat
- vin deja cu un sistem de operare
De asemenea, trebuie mentionate si dezavantajele unui astfel de laptop:
- se poate sa nu contina pachetul complet (cutie etc)
- este probabil sa prezinte urme de folosire
Deci, daca va doriti un laptop care sa fie perfect din orice punct de vedere, atunci unul refurbished nu este pentru voi.
Cati bani vreti sa cheltuiti pe un laptop refurbished?
Decideti-va cati bani vreti sa cheltuiti pe un laptop refurbished; stabiliti-va o limita la care mai adaugati 10% in cazul in care dati de o oferta de nerefuzat, usor peste limita superioara a bugetului vostru. Considerati, de asemenea, posibilitatea de a cumpara, pe langa laptop, o asigurare sau o garantie extinsa.
Faceti-va o lista cu ce vreti si ce nu
Asta se aplica pentru achizitionarea oricarui laptop, fie el nou, refurbished sau folosit. Creati-va o lista cu ce vreti de la un laptop si ce nu. Incepeti cu ce nu puteti face upgrade in viitor, cum ar fi: rezolutia ecranului, dimensiunea ecranului, procesorul si placa grafica. In continuare, aveti in vedere memoria RAM si capacitatea hard-disk-ului, acestea de obicei fiind upgradable.
Aveti un brand favorit, sau detalii speciale? Nu uitati sa va documentati inainte sa cumparati orice fel de laptop. Cititi articole, review-uri ca sa fiti siguri ca o sa va satisfaca toate cerintele.
Accestati site-urile brand-urilor.
Cea mai buna parte a acestui proces este verificarea site-urilor deoarece exista posibilitatea de a gasi un „hidden gem”. Suresele principale ar putea fi: eBay, site-urile brand-urilor (Apple, Lenovo, Asus sau Dell) sau refurbisherii autorizati. Totodata, nu ezitati sa accesati si site-urile marilor magazine tech din romania, multe dintre ele oferind posibilitatea cumpararii unui laptop second hand.
Concluzie
Presupun ca multi dintre voi, dupa citirea acestui articol, va intrebati daca intr-adevar merita achizitionarea unui astfel de laptop refurbished. Raspunsul meu, personal, este ca da, merita, insa e nevoie de timp pentru a gasi o oferta acceptabila si, mai mult decat atat, exista si riscuri. Va urez bafta si mult noroc!