Placile de baza sunt placile principale dintr-un ansamblu ce formeaza un laptop sau un calculator. Acestea sunt numite si Motherboard, care s-ar traduce Placa Mama, un nume destul de sugestiv. Pe aceasta placa de baza sunt montate diverse alte componente foarte importante precum microprocesorul, memoriile ram, placile audio si de retea integrate, periferice, unitati de stocare precum dvd-writerele, hard diskurile si altele.
Placa de baza este alcatuita din mai multe elemente, diverse porturi precum cele USB, ethernet, portul paralel, portul PS/2 sau conectori IDE, SATA, conectorul pentru sursa de alimentare sau pentru alimentarea cu energie a microprocesorului, sloturi cum ar fi cel PCI si cipuri diverse precum BIOS-ul northbridge si southbridge.
Tot pe placa de baza se gasesc portul si cipul video integrat desi nu toate placile de baza sunt echipate cu cipuri video integrate, de asemenea tot aici se gaseste portul si mufa placii audio integrate.
Placile de baza cu diverse cipuri integrate (cum ar fi video) sunt cele mai la indemana fiind practic solutii complete insa pentru putere si rezultate mai bune, multi utilizatori isi monteaza placi video dedicate sau placi audio dedicate.
Desi in aparenta durabile, fiind si protejate de carcasa laptopului sau a calculatorului, placile de baza sunt foarte predispuse la defectare atat datorita multitudinilor de componente montate pe aceasta cat si din cauze externe. Placile de baza pot fi defectate atunci cand transportam laptopul, prin imprimarea de socuri mult prea mari, temperaturi extreme, lichide varsate in interior, fluctuatii de curent sau alte hazarduri.
De multe ori defectele la placile de baza sunt minore, fie se dezlipeste un conector, fie se strica o mufa usb, fie se umfla un condensator dar sunt situatii in care trebuie inlocuite componente mult mai importante si mai costisitoare.
Daca laptopul functioneaza cu intreruperi sau nu mai functioneaza si suspectati ca ar fi placa de baza, nu va recomandam sa incercati sa diagnosticati dumneavoastra laptopul decat daca aveti cunostiinte peste medie dar si cunostiinte de electronica.
In oricare dintre situatii v-ati afla va recomandam sa apelati la profesionistii in executarea lucrarilor de reparatii placi de baza, lucrari in urma carora va veti alege cel mai probabil cu o placa de baza reparata si cu o garantie de minim 3-6 luni!