In primul rand memoria ram are rolul de a inregistra valori si de a reda valori. Memoria interna a unui PC sau laptop este acea parte a memoriei care intra in contact direct cu microprocesorul, iar ea este alcatuita din 2 mari parti ROM si RAM. Memoria electronica, bitii , sunt memorati cu ajutorul unor circuite electronice prin impulsuri electrice. Iar aceasta memorie se foloseste pentru stocarea datelor in memoria interna a calculatorului.
RAM inseamna – random access memory ( memorie cu access aleator), care este o memorie volatila, ceea ce face ca informatia continuta aici sa se piarda la decuplarea calculatorului sde la sursa de curent. Iar aceasta este memoria care poate fi citita ori scrisa in mod aleator. Practic memoria RAM este zona de tranzit pentru datele ce sunt prelucrate de calculatorul tau, astfel inainte ca acestea sa ajunga la procesor ele trec prin RAM, care determina in acest fel performanta sistemului.
Normal, ca pentru o performanta cat mai mare, primul lucru care trebuie sa il imbunatatesti este capacitatea memoriei RAM, deoarece chiar daca ai un procesor excelent si o memorie slaba procesorul nu isi va putea atinge adevarata valoare.
Cand iti alegi o memorie RAM pentru calculator sau laptop, trebuie sa ti cont de mai multe criterii printre care si frecventa modulelor de memorii ram laptop.
Iar unul dintre cele mai mai criterii este capacitatea de stocare si conteaza foarte mult si viteza de lucru a memoriei care este masurata in Mhz. De asemenea este foarte important si timpul de raspuns al memoriei, asa numita latenta. Cu cat capacitatea de stocare este mai mare cu atat mai bine dar latenta si frecventa sunt poate la fel de importante. Poti opta pentru o capacitate de stocare intre 512 MB si 8 GB dar inainte de a cumpara module de rami asigura-te ca laptopul tau suporta upgrade.
Viteza de lucru poate fi intre 200 si peste 1600 Mhz, in functie de tipul de momorie. De-a lungul timpului s-au folosit 3 tipuri de memorii: DDR, DDR2 si DDR3 care au viteze cuprinse intre 200 si 400 Mhz, 400 si 1200 Mhz si 800 – 1600 Mhz, iar acum a mai aparut memoria DDR4 cu frecventa intre 1600 si 3200 Mhz insa acestea nu sunt utile cu adevarat decat utilizatorilor avansati care chiar necesita acest upgrade, in special gamerii!